Stoma na buikoperatie

Aanleiding buikoperatie

De buik is een kwetsbaar deel van het lichaam, juist omdat het niet wordt beschermd door de ribbenkast.

Het bevat primair het verteringssysteem waarmee voedsel in de darmen wordt afgebroken zodat voedsel eruit wordt gehaald. Heeft men problemen daaraan dan bestaat de kans dat er een stoma na buikoperatie moet worden toegepast. Dit kan voorkomen door:

  • een misgelopen keizersnede;
  • het moeten verwijderen van een deel van de darmen wegens kanker;
  • het hebben van andere aandoeningen zoals bloedingen, verklevingen, enzovoorts.

Meerdere aanleidingen kunnen ervoor zorgen dat er een stoma na buikoperatie moet worden gebruikt. Wat houdt dit verder in en hoe kan een buikband bij stoma positief werken?

Aangebrachte fistel bron van infectie

Een fistel kan op natuurlijke wijze ontstaan wegens ontstekingen maar ook door de mens op een medische manier aangebracht. De fistel als stoma na buikoperatie fungeert als opening zodat de ontlasting via die stoma het lichaam kan verlaten. De normale weg via het rectum functioneert dus niet meer waardoor een alternatieve weg is gemaakt. Zodoende kan het lichaam de afvalstoffen gewoon afvoeren zodat ontlasting via de stoma wordt opgevangen. Uiteraard is de stoma een fistel waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Properheid en een goede aansluiting zijn dus altijd van belang. Volg de adviezen van de behandeld arts hoe de stoma na buikoperatie in combinatie met de buikband het meest gunstig kan worden gebruikt.

Buikband bij stoma na buikoperatie

Het hebben van een stoma na buikoperatie kan last zijn. Door gebruik te maken van een buikband kun je handig de stoma na buikoperatie ondersteunen. Het biedt de mogelijkheid om voldoende kracht steun te geven zodat je zonder problemen de stoma na de operatie bij je kunt dragen. De steun is nodig omdat daarmee stoma problemen worden voorkomen en infecties uitblijven. Welke aspecten spelen mee bij het hebben van een stoma na buikoperatie?

Leren omgaan met stoma

Het dragen van een stoma na buikoperatie is praktisch altijd een blijvende fistel. Omdat de darm uiteinde dermate beschadigd zijn zal de stoma altijd gedragen moeten worden. Het is dus een stukje aanpassing van de levensstijl om goed met de stoma om te kunnen gaan. Door handig de stoma mee te dragen zal het ongemak relatief klein zijn. Bovendien ga je er met de tijd ook steeds beter mee om. De buikband helpt je daarbij om de stoma na buikoperatie goed te kunnen dragen zodat je er weinig last van hebt.

Is stoma na buikoperatie noodzakelijk?

Een stoma is een noodzakelijke ingreep indien er een stuk van de darmen moet worden verwijderd. De aansluiting kan onvoldoende van een operatie zijn hersteld of de darmen zijn niet lang genoeg meer. Er dient dus een andere uitweg te worden gevonden, in de vorm van een stoma. Door gebruik te maken van de buikband voor stoma na buikoperatie heb je goede steun. Zorg er ook voor dat je de stoma goed kunt dragen door de buikband voor stoma na buikoperatie te nemen.

Copyright 2018 buikbanden.info